Cabriolet vård - så tar du hand om bilen

  • 31 Aug, 2021

Det finns inte mycket som slår känslan av att susa fram på vägarna och känna hur vinden tar tag i håret när vägarna ligger helt öppna framför dig. Att spendera sina vår- och sommardagar på vägarna i sin cabriolet ger en känsla av både frihet och lyx som är väldigt svårslagen. Men självklart vill du även att din cabriolet skall skina lika starkt som solen. Ge din bil den cabriolet vård den förtjänar!

Produkter för cabrioletvård på nätet

Om det är dags att ge din cabriolet lite kärlek innan du tar ut den på vägarna är cabriolet vård ett bra sätt. Många oroar sig för hur de skall göra rent "soft-toppen" som finns på i stort sett alla cabrioleter. Det spelar ingen roll om det är en Mini-Cooper cab eller Cadillac rengöringen går till på samma sätt. Faktum är att rengöringen av överdraget inte skiljer sig speciellt mycket från hur du gör rent övriga delar av bilen.

Mjuka toppar är vanligare än hårda eftersom de dels är billigare att reparera men även för att de ger bilen ett mer autentiskt cabriolet utseende. Skulle något mot förmodan gå sönder finns det alltid ställen där du kan köpa billiga bildelar. Det finns mest fördelar men mjuka toppar, men en nackdel är att isolationen inte är något vidare.

Cabriolet vård - vissa medel skadar toppen och minskar livslängden

Det finns två typer av toppar till cabrioleter: tyg, som vanligtvis är duk, och vinyl. Även om de ser annorlunda ut liknar de varandra när det kommer till rengöringen. Om du är osäker på vilken typ du har kan du testa det på följande sätt: Lägg en droppe vatten på taket och prova att gnida in det i materialet. Om materialet börjar dra åt sig vattnet är det med största sannolikhet tyg, ligger det däremot kvar på taket så är det troligtvis vinyl.

Vanliga rengöringsmedel kan vara direkt skadliga för cabriolet-toppen. Du skall heller inte använda kemikalier som innehåller alkohol, blekmedel, ättika eller ammoniak. Dessa ämnen kommer att skada toppen, minska livslängden, torka ut den och göra den spröd. Toppen bör tvättas minst en gång i månaden för att hålla den i bra skick. När toppen är ren och du väntar på att den skall torka kan du besöka spelsidor.

Impregnera toppen med jämna mellanrum

Efter att du har tvättat och gjort rent toppen så kan du med fördel impregnera den. Impregneringen hjälper att hålla ute fukt och vatten. Det finns olika typer av impregneringsmedel speciellt för cabrioleter som du bör använda. Dessa innehåller inga skadliga ämnen för toppen och är även skonsamma för din hud. Att ge din cabriolet vård innebär även att du får tillbaka nybilskänslan.

När du ändå håller på med exteriören kan det vara värt att göra en invärtes rengöring. Genom att hålla bilen ren från damm och annan smuts förlänger du livslängden på säten och elektronik.