Bilverktyg - de här behöver du ha hemma i garaget

  • 09 Apr, 2022
En bilratt

Om du har en bil är det också bra att ha ett antal bilverktyg hemma. Då är du väl förberedd ifall det skulle hända något. Du behöver till exempel ha däckverktyg så du enkelt kan byta däck. Det måste göras två gånger om året men även om du får en punktering eller skada på däcket. Läs mer om vilka verktyg som behövs.

Verktyg till motordelar

Har du en lite äldre bil och lite bilvana kan du många gånger lösa problem på egen hand. Det gäller bara att du införskaffar rätt motordelar och bilverktyg. Du kan till exempel byta batteri själv. Då behöver du en bra skiftnyckel så du kan skruva bort det gamla batteriet. Sedan måste du även skruva i det nya batteriet. Det är väldigt enkelt och du kan komma igång och köra igen på bara några få minuter.

Vill du ha tips på hur du kan meka med bilen kan du spana in Bosse "Bildoktorn" Andersson. Han är välkänd för sina program på TV och har många tips att dela med sig av. Han rekommenderar även att du ska ha en avdragare och verktygssatser hemma i verkstaden.

Andra bilverktyg som är bra att ha

När du ska byta däck behöver du rätt däckverktyg. Det inkluderar till exempel en domkraft som du hissar upp bilen med. Du behöver även ha ett fälgkors som du använder när du ska ta loss bultarna. Om du vill skydda dina däck när de inte används kan du köpa till däckskydd. Du kan också köpa märkning så du vet vilket däck som ska sitta på vilken plats. Allt för att göra det enklare.

Om du inte kan förvara din däck hemma finns det speciella däckhotell som kan hyra in dig hos. Här kan det vara skönt att använda någon form av skydd. Det finns även däcksäckar där du lägger ner dina däck. Om du vill kunna borsta av dem är det bäst att investera i en praktisk borste avsedd för däck.

Praktiska saker du bör i ha bilen

Det är inte bara hemma i verkstaden du bör ha bilverktyg. Det finns också vissa saker som är bra att alltid ha med sig. En sådan är silvertejp. Då kan du snabbt lappa och laga något som sitter löst. Det är inte en permanent lösning men funkar tills du kan ta dig hem igen. Det är också alltid bra att ha med sig en ficklampa.

Ta det säkra före det osäkra och gör en inventering av bilen då och då. Det är alltid bäst att tänka att något oförutsett kan ske när du kör.